Konserwanty w preparatach okulistycznych

Po co są i jak działają?

Konserwanty w kroplach do oczu mają za zadanie wyeliminowanie bakterii, a tym samym zapewnienie sterylności roztworów. Konserwanty działają na komórki bakterii podobnie jak detergent działa na tłuszcz – rozpuszczają ich błony komórkowe. Mogą też niszczyć drobnoustroje przez utlenianie ich białek. Niestety konserwant uszkadza komórkę oka w takim samym stopniu, w jakim ma za zadanie uszkodzić komórkę bakterii, bo nie odróżnia ich od siebie.
W czasach, kiedy nauka nie znała na to innego sposobu, stosowanie konserwantów było konieczne. Obecnie znane są nie tylko szkodliwe efekty działania konserwantów, ale też sposoby ich eliminacji, przy jednoczesnym zachowaniu sterylności kropli. Rozwiązaniem jest właściwe opakowanie (jednorazowy minims lub specjalnie zaprojektowana butelka z systemem zabezpieczającym roztwór kropli przed nadkażeniem).

Konserwanty w preparatach okulistycznych

Jakie są ich rodzaje?

Na rynku mamy wiele rodzajów konserwantów. Najpopularniejsze, a zarazem najbardziej toksyczne, są substancje z grupy soli amoniowych:

Stosunkowo niedawno pojawiły się tzw. „soſt konserwanty” – konserwanty utleniające, promowane jako „zanikający konserwant”. Substancje te ulegają na powierzchni oka rozkładowi, w wyniku którego zachodzą wysokoenergetyczne reakcje, uszkadzające tkanki oka.